Welke (water)batterij voor wie?

Energie opslaan in warm (tap)water wint aan populariteit. Maar wat is wijsheid? Naast de chemische batterij waarmee elektriciteit kan worden opgeslagen, is de thermische batterij in opkomst: warmte opgeslagen in een boiler- of buffervat. Welke toepassing is geschikt voor welke situatie? Deel 2 van een overzicht in twee delen.

Een boiler van 120 liter kan zo’n 6 kWh aan energie opslaan. In de zes maanden dat de meeste huishoudens meer elektriciteit opwekken dan gebruiken kun je dus 900 kWh van dak naar boiler leiden. Maar vanwege stilstandsverliezen gaat gemiddeld 30% van die energie verloren. Voor douchen en afwassen blijft dan 630 kWh over. Hoe verhoudt zich dat tot een thuisaccu of chemische batterij?

Simpel voor zuinige huishoudens

Voor zuinige huishoudens die meer terugleveren dan verbruiken, kan een simpele boiler van €300 (exclusief installatie) ondanks het matige rendement een interessante optie zijn. Zelfs als het binnen een paar jaar mogelijk is om het overschot van je dak met de straat of de wijk te delen. De investering heb je er binnen een paar jaar uit.

Een domme boiler gekoppeld aan een slimme stekker die eigen opwek en netstroomprijzen monitort, levert waarschijnlijk meer besparing op dan een smartboiler die het opwarmgedrag aanpast aan de gebruikers.

Dak schiet tekort

Voor de maanden dat het dak de boiler niet warm kan houden, zijn er twee opties: met een dynamisch energiecontract gebruik maken van goedkope (wind)stroomuren of terugvallen op de cv-ketel voor warm water. Dat laatste kan vanuit milieu- en financiële overwegingen een prima keuze zijn.

Bij de veel efficiëntere warmtepompboiler is de businesscase niet vanzelfsprekend gunstiger, want zowel de aanschaf- als installatiekosten zijn ondanks de subsidie hoger. Voor een zonneboiler zelfs veel hoger.

Thuisaccu

Hoe hoger de investering in thermische opslag, hoe logischer het is om de chemische batterij in het vergelijk te betrekken. Die wordt steeds goedkoper en is dankzij de opslag van elektriciteit geen one trick pony omdat je met elektriciteit in elke energiebehoefte kan voorzien.

Voor elke vorm van thuisopslag moet de inhoud overeenstemmen met het gebruik. Met andere woorden: de batterij moet ook leeg om de volgende dag weer zonne-energie te kunnen opslaan en zodoende voldoende rendement uit de investering te genereren.

Elektriciteit versus warmteopslag

Chemische batterijen die met slimme software aan het net zijn gekoppeld, hebben hier een streepje voor omdat er voor zowel laden als ontladen een vergoeding tegenover kan staan.

Voor de boiler pleit dat het een apparaat is met een relatief geringe milieu impact. Simpele storingsvrije techniek die decennia mee kan. Bovendien zijn er nauwelijks schaarse grondstoffen nodig om een boiler te maken. Rest de vraag of investeren in COP1-warmte duurzaam is. Voorlopig lijkt het antwoord: beter 70% gebruiken dan 100% ongewenste stroom met toeslag aan het net leveren of de omvormer uitzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *